!9 listopada Uczniowie z III klasy gimnazjum brali udział w warsztatach na temat niedocenianych roślin strączkowych. Prowadząca warsztaty pani Barbara Malina nauczycielka ZSAiO w Żywcu zapoznała uczniów z różnymi gatunkami tych roślin, ich właściwościami, zawartymi w nich składnikami odżywczymi oraz wykorzystaniem tych roślin w kuchniach różnych krajów świata. Po prezentacji uczniowie degustowali bardzo smaczną zupkę krem z zielonego groszku przygotowaną przez uczniów Technikum Gastronomicznego. Mieliśmy okazję spróbować także na deser trufli z cieciorki. Na końcu odbył się konkurs ze znajomości różnych gatunków poznanych podczas warsztatów roślin. Najlepiej poradził sobie Samuel Drobisz, II miejsce zajęła Daria Lach, a trzecie Piotr Barcik. Uczniowie otrzymali nagrody i pamiątkowe dyplomy. Uczniom gratulujemy, a Pani Barbarze Malinie serdecznie dziękujemy za wzbogacenie wiedzy na temat tak bardzo wartościowych roślin i możliwości degustacji potraw, których głównym składnikiem były cenne nasiona.
Ewa Kopacz i Elżbieta Marszałek - nauczycielki, które wspólnie z uczniami uczestniczyły w warsztatach.